16 mei, Amsterdam: bijeenkomst met Britse activisten over strijd tegen dwangarbeid
Op vrijdag 16 mei organiseren Doorbraak en Dwangarbeid Nee in Amsterdam een bijeenkomst met activisten van de Britse anti-dwangarbeid groep Boycott Workfare. Die organisatie strijdt tegen dwangarbeid, het zonder loon en contract te werk stellen van mensen met een uitkering, en heeft sinds 2011 al aardig wat successen op zijn naam weten te schrijven, via druk op bedrijven en instellingen die gebruik maken van dwangarbeiders. Tijdens de bijeenkomst zullen we ervaringen uitwisselen en discussiëren over strategieën om zo verder te komen in de strijd tegen dwangarbeid. Op 17 mei is er ook in Leiden een bijeenkomst met Boycott Workfare.
Bijeenkomst met Boycott Workfare-activisten
Vrijdag 16 mei, 20:00 uur, inloop 19:30 uur
Eerste Helmersstraat 106-M, Amsterdam
Voertaal: Engels (vertaling aanwezig)
Facebook-evenement
Door heel Europa worden mensen gedwongen te werken voor hun uitkering, en op veel plaatsen is daar ook verzet tegen. De afgelopen twee jaar hebben we al boeiende bijeenkomsten georganiseerd met de Franse groep RTO en de Duitse groep FelS. De discussies waren leerzaam en ze hebben onze ideeën en praktijken flink beïnvloed. Het is belangrijk om onszelf te voeden met kennis en inzichten van anderen die met dezelfde thema’s bezig zijn, om zo onze eigen strijd te versterken en inspiratie op te doen.
Dit jaar hopen we geïnspireerd te worden door Boycott Workare. Deze actiegroep timmert al een aantal jaar aan de weg, en wist al snel successen te boeken. De groep doet onderzoek naar bedrijven die gebruik maken van dwangarbeiders en nagelt die bedrijven publiekelijk aan de schandpaal via naming and shaming-campagnes. Boycott Workfare verzamelt verder informatie over het systeem van dwangarbeid, biedt tips en trucs voor mensen in de bijstand om onder dwangarbeid uit te komen, en verstoort bijeenkomsten van bobo’s die praten over dwangarbeid. Op deze manier probeert de actiegroep het systeem van dwangarbeid onwerkbaar te maken.
Boycott Workfare is een campagne tegen dwangarbeid die landelijk opereert én succes heeft. In Nederland moet zo’n landelijke campagne nog van de grond komen. Kom ook naar de bijeenkomsten en laat je inspireren!
Frodo Tromp
Als ik niet zonder goed vervoer helemaal in Drenthe zou wonen, was ik zeker gekomen. Goed bezig mensen! Jammer dat er in het Noorden van het land niet zulke dingen worden georganiseerd. Het is hier als vanouds volkomen kritiekloos. Wie wel zijn bek open durft te doen, wordt geïsoleerd, genegeerd of weg gepest. Succes, ik ga jullie volgen.
Angst regeert en de elite maakt daar dankbaar misbruik van. Men weet dat de burgers zich toch niet samenpakken of actie durven of kunnen te ondernemen. Tot nu…
Want er begint toch langzaam maar zeker protest te ontstaan door uitkeringsgerechtigden, maar ook door bv vakbonden zoals de FNV en ook beginnen er nu langzaam aan ook protesten te komen van ondernemers die weg geconcurreerd worden door bedrijven die deze dwangarbeiders in dienst hebben of die hun werk zien overgenomen worden door dwangarbeiders, denk bv aan de zorg, poetsers, hoveniers ect.
Het publiekelijk aan de schandpaal via naming and shaming-campagnes is een briljante strategie en met de juiste uitleg waarom je ze aan de schandpaal nagelt zul je als burgers een vuist kunnen maken tegen bedrijven en overheid die mensen misbruikt om geld mee te verdienen. Zoiets kan dan weer gebruikt worden om ook het resteren dwangarbeid aan de kaak te stellen, wat de gevolgen zijn van deze dwang arbeid voor werkenden, en aan wie we dit beleid te danken hebben.
Zal zeker komen was al benieuwd hoe wat en wanneer. Ben helemaal tegen welke vorm van dwangarbeid ook en uitbuiting. Hoop dat velen komen.
Zeer interessant. Als ik niet zo ver weg woonde zou ik ook zeker gekomen zijn. Ik hoop dat de Britse groep een goede inspiratiebron zal zijn.